Ik ben vreemd gegaan…

Ik ben vreemd gegaan…

Met een bakker. Ik had een date met hem en kon de verleiding niet weerstaan. Zijn praatjes waren zó gekruid en de geuren zó verleidelijk…. Maar ik heb de oplossing gevonden: ik ga voor een open relatie! Met Hans én Frans.

Inmiddels zijn we al een tijdje een gelukkig ‘stel’ en is er een kindje uit voortgekomen: MAnna. Ze is werkelijk een droom die is uitgekomen. Ze speelt het liefst met schep en emmer, heeft een krokante, niet al te dikke korst en smaakt ook nog eens heerlijk. Ik kan haar aan iedereen aanraden.

‘MAnna’, het uniekste broodje van Den Haag13090052_1217996211545625_1081585390_n

‘MAnna’ kwam tot stand door een samenwerking tussen Bakkerij Hans en Frans Hessing en mij. Vanuit de wens Den Haag te voorzien van een kwalitatief hoogstaand en zuiver brood, bundelden wij onze krachten en kwamen tot het brood voor fijnproevers: ‘MAnna, Brood des Zevens’. Onze gedeelde passie voor producten van oorspronkelijke herkomst komt in dit vernieuwende brood prachtig naar voren.

Emmer, vergeten oergraansoort

‘MAnna’ bestaat voor 100% uit Emmer. Emmergraan is het tweede oergraan en is niet doorgekruist of gemanipuleerd zoals de huidige tarwerassen zijn. Dit graan is de moeder van de huidige tarwerassen waar al het andere brood mee gemaakt wordt. Het is het op een na oudste tarweras dat de mensheid kent. Het eerste ras dat op aarde voorkwam, is Eenkoorn, daarna kwam Emmer en pas duizenden jaren daarna ontstond de tarwesoort, Spelt. Emmer is het graan waar de Romeinen en Egyptenaren groot mee werden.

Weinig gluten

In mijn boek ‘Het Nieuwe Eten ’ stimuleer ik mensen terug te gaan naar hun eigen natuur. Mijn credo mag dan glutenvrij zijn, toch kan ik de bewuste eter ‘MAnna’ van harte aanbevelen. Emmer bevat namelijk – net als Spelt – gluten, maar in een natuurlijke en goed te verteren verhouding. Gluten (Latijn voor ‘lijm’) is een eiwit dat ervoor zorgt dat brood een samenhangend geheel is. Het vereist dus enorm veel vakmanschap om van dit glutenarme meel een mooi brood te maken.

Duurzaam en lokaal

Direct van boer Pieter Bijlsma uit HaarlEMMERmeer, wordt het zeldzame tarweras, aan de Haagse bakkers geleverd. Met dit eeuwenoude ta13101282_1217996224878957_1050313598_nrweras gaan we terug naar de oorsprong. Zoals de natuur het bedoeld heeft. Samen met Bakkerij Hessing bezocht ik de boerderij en zaaide eigenhandig het emmerzaad, waar ‘MAnna’ van gebakken wordt. Het graan bevat van nature haar methodes om zich te weren tegen insecten en schimmels. Bestrijdingsmiddelen zijn dus overbodig en er wordt daarmee duurzaam verbouwd. Ook vindt de productie van graankorrel tot brood plaats binnen een straal van 30 kilometer.

Ambacht ontmoet puur

Omdat Hans, Frans en ik alleen genoegen nemen met de meest pure ingrediënten ontwikkelden mijn schatjes een emmerdesemcultuur. Dat maakt dat ‘MAnna’ uitsluitend uit Emmer bestaat. Het vereist daardoor een lange koude rijs, die voorwaarde is voor het neutraliseren van het minder wenselijke fytinezuur, dat van nature in graansoorten voorkomt. Het brood wordt zeven keer gevouwen, alvorens het door de bakkers gebakken wordt. Deze ambachtelijke bereidingswijze raakt aan de manier waarop onze voorouders brood vervaardigden.

Het Compromis

Met ‘MAnna’ sluit ik een compromis op het gebied van gluten. Doorgaans eet ik glutenvrij, maar op speciale momenten kies ik bewust voor dit bijzondere emmerbroood. Ik noem het daarom ook wel ‘zondagsbrood’. Alle stappen richting gezondheid zijn winst. En de uitsluitend pure ingrediënten, bereiding en herkomst, zorgen ervoor dat ik met een gerust hart kan zeggen dat de bewuste eter (zonder ernstige glutenintolerantie of coeliakie) hier prima mee thuis kan komen. “Lang leve ‘Het Compromis’! Er wordt overigens niets ingeleverd op smaak…

Anna

 ‘MAnna’, brood des Zevens

Nu verkrijgbaar bij Hans en Frans Hessing op de Denneweg. Door Anna zelf gebakken.

13101292_1217997104878869_404751648_nSchermafbeelding 2016-04-29 om 13.27.31Schermafbeelding 2016-04-29 om 13.27.46

Share